Gjorde paella till middag idag. Följde receptet i senaste Vegomagasinet med liten tvist här å där. Var första gången jag gjorde paella själv och blev positivt överraskad, busenkelt och busgott😊😊😊 och förresten, har ni inte spanat in Vegomagasinet innan, gör det, den är fylld med massor av grön inspiration och goda recept.
Det här var min variant på deras paella: 1 paprika i bitar 2 gula lökar i skivor 1 påse saffran 1 msk paprikapulver 1 krm cayennepeppar 5 dl basmatiris 250 gr körsbärstomater i halvor 8 dl vatten plus ev mer 2 dl gröna ärtor 2 dl sockerärtor i bitar oliver och persilja Gör så här: Fräs lök och paprika i 1dl olivolja tills löken är mjuk. Släng i saffran, paprikapulver, peppar och fräs 1min till. Häll på ris, vatten, tomater. Koka ca 15 min. Håll koll på om det behövs fyllas på med mer vatten. Häll i ärtor och sockerärtor. Koka 5min till, smaka av att riset är mjukt annars koka lite till. Smaka av med örtsalt. Servera toppat med oliver och persilja. Klart!!!
0 Comments
Koka soppa på en spik😊, visst funkar väl soppa även i värmen. Man kan ju äta den kall om man vill.
I den här hade jag: 1 gul lök 1 klyfta vitlök ca 1,5 kg potatis 2 msk riven ingefära vatten 1 burk kokosmjölk 200gr spenat örtsalt, peppar, lite muskot, lite gurkmeja färska örter att toppa med. Gör så här: Fräs lök och vitlök, häll på potatis, kokosmjölk, ingefära, vatten så potatisarna täcks, och kryddor. Låt koka tills potatisen är mjuk, häll i spenaten, mixa slätt med mixer och servera toppad med färska örter Det här är en perfekt och enkel vardagsrätt som passar perfekt till matlådan. Jag körde ris till men funkar så klart lika bra med quinoa eller någon annan god favorit:) .
Till curryn behövs följande: 1 lök 1 vitlök 2 msk curry 1 blomkålshuvud 6 potatisar 3 morötter 1 burk krossade tomater 1 burk kokosmjölk Lite vatten Örtsalt och peppar efter behag Gör så här: Skala och dela grönsakerna i bitar. Fräs hackad lök och vitlök med curryn tills det blivit mjukt. Häll i resten av ingredienserna och låt det puttra tills grönsakerna blivit mjuka ca 15-20 min. Enkelt va?! Bananbröd är så himla gott men ändå nyttigt och mättande. Perfekt att bjuda på som nyttigt fika, mellis eller frukostbröd. Den här varianten gjorde jag i en brödform, men man kan lika gärna göra det som muffins om man föredrar det.
Ingredienser till en brödform: 5 dl havregryn 2 mosade mogna bananer 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1 tsk kanel 1/2 tsk salt 1 tsk äkta vaniljpulver (valfritt) 0.5 dl havredryck 0.5 dl kokosolja 3 msk honung eller agavesirap 1.5 msk äppelcidervinäger Gör så här: Sätt på ugnen 175 grader. Mixa havregrynen i en mixer till ett fint mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna i mixern och mixa till en smet. Häll i en brödform och baka 35 minuter. Stäng sedan av värmen i ugnen och låt kakan vila ytterligare 10 minuter i ugnen. Njuuuuut!! Känner ni er lite skeptiska till att det går att göra en goooood tårta utan varken socker, gluten eller mejerier så MÅSTE ni testa det här receptet. Den är så otroligt smarrig och innehåller bara en massa nyttigheter så ät och njut allt ni kan!!!
Det krävs lite planering dels eftersom cashewnötterna ska läggas i blöt över natten och dels ska kakan stelna i kyl eller frys innan den går att äta. Men å andra sidan kan man förvara kakan i frysen och ta fram och tina innan det är dags att äta den. Så egentligen bara bra att den går att förbereda ett tag innan det är dags att festa loss. Ingredienser: Botten: 125g nötter (Jag tog hälften valnötter och hälften pekan. Bara att experimentera fritt) 80 gram torkade aprikoser 1 krm salt 1/2 tsk kardemumma 1/2 tsk kanel 1 krm mald ingefära 1 krm vaniljpulver Fyllning 3.5 dl cashewnötter 100 gr kokosolja 1/2 citron - rivet skal och saften 1,5 msk honung 1/2 tsk vaniljpulver 5,5 dl färska eller helt tinade bär (jordgubbar och hallon) Färska bär att dekorera med Gör så här Lägg cashewnötterna till fyllningen i blöt över natten. När det är dags att göra kakan, häll bort allt vatten. Täck en springform med bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna med kokosolja. Botten Mixa alla ingredienser till botten i en mixer tills du fått en deg som håller ihop. Om du provar att ta en liten klump ska den gå att rulla till en boll mellan fingrarna. Om det är för torrt, tillsätt lite vatten och mixa igen till konsistensen är bra. Tryck ut degen i botten på formen så att hela botten täcks. Fyllning Se till att mixern är helt ren. Värm kokosoljan så den blir flytande. Mixa cashewnötter, kokosolja, citronskal och saft, honung och vaniljpulver i en mixer så att du får en helt jämn smet utan några bitar eller klumpar. Du kan behöva köra några minuter och röra runt och skrapa upp smeten från botten några gånger. Häll sedan i bären och mixa igen så att smeten blir helt slät. Häll i smeten i formen. Nu ska kakan få stelna och det kan den göra antingen i kylen eller frysen. Jag tyckte att den blev lite för lös när den stått bara i kylen några timmar, så om du har tid skulle jag rekommendera att ställa den i frysen men kom ihåg att ta ut den en bra stund innan den ska ätas så att den hinner tina ordentligt. Dekorera med färska bär och njuuuuuut!! Smoothieglass har blivit en riktig succé hemma hos oss. Jag tycker att det är helt fantastiskt eftersom det är ett utmärkt sätt att få i barnen nyttigheter som spenat, annat bladgrönt, spirulina mm utan protester. Sen är det ju jättekul att ha en godsak som man kan bjuda på så ofta barnen vill utan de får i sig en massa socker och skräp. Och läskande när det är varmt. Mixa bara ihop en vanlig fruktsmoothie och frys ner i glassformar. Vet att det är många som har mejeriprodukter i smoothien, men enligt mig är det helt onödigt. Testa utan blir minst lika gott!
Förslag på ingredienser: 2 bananer 1/2 pkt frusna blåbär 1/2 pkt frusen mango 1 näve babyspenat 1 tsk spirulina lite vatten för att få bra konsistens De här formarna använder jag, inköpta på Ikea. Har ni testat att köra tacos med tex sojafärs istället för köttfärs? Jag kommer ihåg första gången jag gjorde det för några år sedan. Jag sa inte till familjen att det var vegofärs. Ingen märkte något och efter det har vi kört med vegofärs i tacosen. Vi har testat lite olika sorter men den som är mest poppis hos oss är Anammas frysta sojafärs. Alltid bra att ha redo i frysen.
Min mage är lite känslig så jag klarar inte sojafärs så bra. Men jag brukar göra den här lilla bönröran istället som är jättegod: 1 pkt valfria bönor 1 vitlök pressad 2 tomater i bitar Lite ruccola Äppelcidervinäger, olivolja, örtsalt, cayennepeppar och massor med spiskummin Och just ja. Om ni inte har testat Oatlys havre fraiche istället för vanlig creme fraiche så tycker jag absolut att ni ska göra det. Minst lika smarrigt i tacosarna och tacksamma kossor:) Den här grytan ser kanske inte ut att vara någon särskild smaksensation. Men den är så sjukt god!!!!! Jag älskar grytor för det är så smidigt att förbereda och enkelt att göra till många också. I den här rätten kan man inte överdosera mängden koriander till. Ös på om du tillhör det korianderälskande lägret:)
Ingredienser till 4 stora portioner 1 msk röd currypasta 1 lök 2 vitlöksklyftor 2 sötpotatisar skalade och i tärningar 1 aubergine i tärningar 1 pkt krossade tomater 1 burk kokosmjölk 1 dl röda linser 4 cm riven ingefära 2 msk jordnötssmör om man vill salt och peppar 1 lime koriander riven kokos Gör så här Sätt ris/quinoa på kokning. Förbered alla grönsaker. Fräs currypasta ca 30 sekunder i olja i en gryta. Lägg i hackad lök och vitlök och låt det fräsa tills löken är mjuk. Häll i sötpotatis, aubergine, tomatkross, kokosmjölk, linser och ingefära och ev jordnötssmör. Låt koka ca 20 minuter tills linser och sötpotatis är mjuk. Smaka av med salt och peppar samt saften från ½ lime. Servera med limeklyftor, färsk koriander och riven kokos och tex ris/quinoa. Testade ett recept på falafelbiffar i senaste Ica-tidningen och jag tyckte det blev riktigt bra. Kändes mycket snabbare och bättre att göra biffar som steks i ugnen jämfört med att stå och rulla en massa falafelbollar som man ska fritera. För att få glutenfritt körde jag klyftpotatis istället för hamburgerbröd till biffarna. I Ica receptet körde de färdigköpt hummus men jag tycker jag att det är godast att göra min egen och så vet jag vad jag stoppar i den. Jag gjorde jag dubbel sats så att det blev extra till matlådan. Här är min variant av receptet:
Ingredienser för 4: Klyftpotatis 1 kg fast potatis salt Falafelbiffar 2 dl finriven zuccini 1 burk kikärtor, skölja och avrunna 1 vitlöksklyfta 1 dl havregryn 1/2 dl potatismjöl 1 dl persilja (jag tog fryst, det gick bra) 1/2 tsk spiskummin 1 tsk salt Grönsaker som tillbehör tex: 1/2 Gurka i skivor 3 Tomat i skivor Rädisor Salladsblad Salladslök Hummus: 1 burk kikärtor, sköljda och avrunna 1 vitlöksklyfta 1/2 citron saften 2 msk tahini 3 msk olivolja 2 msk vatten 0,5 tsk spiskummin salt Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Klyftpotatis: Tvätta potatis, skär i klyftor, lägg på plåt med ugnspapper. Salta och kör in i ugnen ca 25 minuter tills de fått fin färg. Falafelbiffar: Riv zuccini, krama ur vätskan. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Kör alla ingredienser i en mixer tills du fått en fin smet. Forma 4 biffar. Lägg på en plåt på ugnspapper och kör in i ugnen ca 25 minuter tills de fått fin färg på båda sidor. Vänd biffarna efter halva tiden. Hummus: Skölj kikärtor och låt dem rinna av. Kör alla ingredienser i en mixer. Smaka av med salt och om det av behövs mer citron. Servera biffarna med klyftpotatis, hummus och dina favoritgrönsaker. Den här grytan är en mustig och smakrik gryta. Låt den gärna koka lite extra länge så kommer smakerna fram ännu bättre. I den här varianten gjorde jag den med svart ris till. Det tycker jag är ett matigt och gott alternativ som känns lite mer mättande än vitt ris.
Ingredienser till ca 4 portioner 1 lök, hackad 3 vitlöksklyftor, hackad 2 msk spiskummin 1 msk torkad timjan 1 msk torkad oregano 1 msk paprikapulver gärna rökt 500 gr krossade tomater 1 morot, finriven 1 zuccini, i tärningar 2 paprikor i bitar 1 burk kikärtor 1 burk svarta bönor 1-3 dl vatten att späda med salt, peppar ½ dl kakao ½ dl persilja Gör så här Skala och hacka alla grönsaker. Fräs lök, vitlök och alla kryddor i olja tills löken är mjuk. Häll i tomatkross, morot, zuccini, paprikor, kikärtor och svarta bönor. Koka minst 20 minuter, gärna längre för mustigare smak. Späd med vatten om det behövs. Häll i kakao och persilja. Smaka av med salt och peppar. Servera med valfritt ris el quinoa och en klick havre cremefraiche. |
SkribentKlicka här när du vill redigera. Arkiv
December 2018
Kategorier
Alla
|